Kapcsolat

Tel: +36-76/430-631
Fax: +36-76/430-631
E-mail: info@pallfutes.hu

6100 Kiskunfélegyháza Bajcsy u. 49.

Nyitvatartás:
Hétfő: 07:00 - 17:00
Kedd: 07:00 - 17:00
Szerda: 07:00 - 17:00
Csütörtök: 07:00 - 17:00
Péntek: 07:00 - 17:00
Szombat: 07:00 - 12:00
Vasárnap: Zárva

Facebook

Gyakori kérdések

» Mekkora puffert vásároljak?

Puffer méretezése

 

 

 Alapesetben fûtési melegvíztárolásra alkalmazott puffertartály térfogatát úgy kell megválasztani, hogy legalább 50 liter víz jusson a kazán fûtõkapacitásának 1kWh-jára.
Ettõl eltérõen, az alább felsorolt esetekben a tartály kapacitását nagyobbra kell tervezni az optimális mûködés érdekében (75-100 liter/kWh).
Napkollektoros, hõszivattyús, stb. rendszerek tekintetében a tartályt méretezni kell.

 • a kazán teljesítménye nagyobb, mint az épület hõigénye (pl. alacsony energiaigényû házak)

 • a kazán töltõtere (tûztér) nagy és minden esetben teljes mértékben ki kell használni a kazán károsodásának elkerülése végett

 • a puffertartályban eltárolt hõenergiával hosszabb idõszakot kell áthidalni (ritka begyújtások között)

 • más hõtermelõ berendezések dolgoznak ugyan arra a tartályra (pl. olajkazán, hõszivattyú, stb.)

 • napkollektorok kerülnek felszerelésre az átmeneti idõszakokban történõ fûtésrásegítésre

 • túlnyomórészt gyorsan égõ fafajták kerülnek eltüzelésre (pl. tûlevelüek)

» Miért válasszak kondenzációs kazánt?

kondenzációs kazán a hagyományoshoz viszonyítva mintegy 20%-kal kevesebb gázt fogyaszt, és ez eleve ennyivel kevesebb levegőszennyező anyagképződéssel jár.

A kondenzációs kazánok környezetkímélés szempontjából a legjobb, 5 csillagos fokozatot érik el. Messzemenően eleget tesznek a legszigorúbb európai környezetvédelmi (svájci, hamburgi) előírásoknak.

A kondenzációs gázkazánok drágábbak a hagyományosnál az alábbiak miatt.

 • Minden füstgázzal érintkező rész drágább saválló anyagból készül.
 • Nagyobb felületű hőcserélőre van szükség.
 • Általában speciális előkeveréses égőket alkalmaznak, amelyek széles lángszabályozású tartományt (20-100%-ig) adnak állandó levegő tüzelőanyag-arány mellett.
 • A keletkező kondenzátumot gyűjteni és elvezetni szükséges.
 • Túlnyomással, azaz ventilátorral kell gondoskodni az alacsony hőmérsékletű füstgáz-elvezetésről.

A kondenzációs kazánok legkényesebb pontja a hőcserélő, amelyek az alábbi csoportokra oszthatók:

 • mángorolt bordás alumíniumcsöves,
 • bordás, illetve tüskés alumínium-szilícium öntvény,
 • rozsdamentes acélcső bordázva, illetve tovább alakítva,
 • zománcolt acélöntvény.

A legpozitívabb a tapasztalat az öntött alumínium-szilícium hőcserélőkkel kapcsolatban, több mint 20 éve problémamentesen működnek.

Égéstermék-elvezetésre a zárt égésterű kazánoknál alkalmazott és bevált megoldásokat alkalmazzák saválló tömítésekkel és saválló, többnyire műanyag csövekkel.

A kondenzációs kazánok mindig ventilátoros és úgynevezett zárt égésterű készülékek. Az égéshez szükséges levegőt az épületen kívülről szívják, és zárt rendszerben, tömített csöveken keresztül az épületen kívülre juttatják az égésterméket. A kondenzációs kazánok a helyiség levegőjét nem használják el, és abba égéstermék sem kerülhet, tehát baleseti, egészségügyi szempontból rendszerüknél fogva teljesen biztonságosak.

A kondenzáció kazánok drágábbak, mint a hagyományos kazánok. Ez beruházás szempontjából többlet költséget eredményez. Ez a többletköltség a kondenzációs kazánok jóval kisebb gázfogyasztásából viszonylag rövid idő alatt megtérül. A mai gázárak és az olcsóbb készülékek figyelembe vételével a kondenzációs kazánra fordított többletköltség kéményes kazán esetében 5 év, zárt égésterű kazán esetében pedig 4 éven belül térül meg.

» Szilárd tüzelésű kazánok:öntvény vagy acéllemez?

 A szilárdtüzelésű kazánok előnyei:

 •  
  • Zöldenergiát használ a hőenergia előállítására. Hasznos energiát állít elő a felhalmozott mezőgazdasági, fa, papír és egyéb hulladékokból
  • A kiépített fűtésrendszer segítségével egyenletes hőeloszlást és szükség esetén használati melegvizet is biztosít. (a kandallókkal és a kályhákkal szmben) 
  • Nagy tűztérrel rendelkeznek, mely egyszerűbb és kényelmesebb használatot és hosszabb fűtési időt eredményeznek. 
  • A nagyméretű tüzelőajtó hozzáférhetőbbé teszi a tűzteret.
  • A tűztér 5mm lemezvastagságú hőálló acélból készül a tartósság és a magas nyomástűrés érdekében. 
  • Kezelésük üzemeltetésükegyszerű és gazdaságos, bármely fűtési rendszerhez csatlakoztathatók.

Lemezből készült kazánok előnyei az öntvény kazánokkal szemben:

 •  
  • Kevesebb fűtőanyag felhasználásával, rövidebb felfűtési idő mellett magasabb hatásfok elérése.
  • Az acéllemez rugalmassága révén jobban ellenáll a mechanikai hatásoknak és a nyomásváltozásnak.
  • A hirtelen hőmérsékletváltozás nem okoz sérülést a kazántesten (pl.: fűtővíz utántöltés)
  • Bármely sérülés egyszerűen javítható, hegesztéssel. Öntvény esetében elemcsere szükséges. 

» Miért válasszak Vogel&noot radiátort?

 

A Rettig Hungary Kft. egyike Európa vezető, márkás fűtőtesteket gyártó cégeinek. Radiátoraink briliáns designnal egyesítik a legmagasabb technikai igényességet.

Valamennyi radiátorunk -melyet a legkülönbözőbb, speciális területeken történő alkalmazásra terveztünk -, elismerést arat meggyőző technikai sajátossága és briliáns designja révén. A lapos, aszimmetrikus vízcsatorna vezetés így biztosítja a gyors szabályozhatóságot, alacsony vízszükség mellett. Az intelligens rendszernek köszönhetően alacsony üzemi hőmérséklet mellett is elérhető a legmagasabb fűtőteljesítmény, amely a kellemes érzetet takarékos energiafelhasználás mellett biztosítja. Minden lehetőségre számítva, a radiátoraink mind az egycsöves, mind pedig a kétcsöves üzemeltetésre alkalmasak. A forradalmi  T6 középcsatlakozású technológiának köszönhetően, optimális tervezési- és döntési szabadságot biztosítunk Önnek az utolsó pillanatig. Ezzel a megoldással a Rettig Hungary Kft. új mérföldkövet helyezett el az európai radiátor-piacon.

2010. esztendőt a magyar piacon újdonságnak számító VONOVA lapradiátorokkal köszöntjük. Esztétikus megjelenés, magas fajlagos hőleadóképesség, gyermekbiztonságos forma, komfortos hőérzet biztosítása jellemzi a VONOVA fűtőesteket.

Valamennyi VONOVA radiátor a RAL – rendszerben bevizsgált termék. Ezzel továbbra is olyan minőségi színvonalat biztosítunk Önnek, amely messze a szabványok fölötti. A precíz forrasztás, a magas színvonalú merítő-alapozás, s végül a színek felhordásának módja évekre optimális biztonságot jelent.     

Cégünk filozófiájának megfelelően rendkívül nagy hangsúlyt helyezünk a környezetvédelemre a termékeket előállítása során. A Vogel & Noot lapadiátorok minden megújuló energiaforrással működtethetők. A fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében radiátorainkat úgy alakítottuk ki, hogy alacsony rendszerhőmérséklet mellett hatékony hőleadásra legyenek képesek, így üzemeltetésük nemcsak energiatakarékos, hanem a pénztárcánkat is kíméli.